Zdrava prehrana – najbolji način zaštite od raka

Zdrava_hrana

 

Način prehrane ima iznimno velik utjecaj na cjelokupno zdravlje čovjeka. Hrana može imati presudnu ulogu u prevenciji mnogih bolesti, posebno raka i bolesti srca i krvnih žila. Za vrijeme obroka, važno je postići balans od najmanje dvije trećine povrća, a ne više od jedne trećine namirnica životinjskog podrijetla. To je važan alat u borbi protiv raka, zaključak je Američkog instituta za istraživanje raka. Potrebno je redovito očistiti organizam od toksina koji mogu uzrokovati mnoge zdravstvene probleme, od alergija, astme, hormonskih poremećaja pa sve do raka. Proljeće je vrijeme da očistite organizam i napunite ga vitaminima i mineralima. Ako ste stalno umorni, usporeni i imate lošu koncentraciju vjerojatno vašem organizmu treba čišćenje. Simptomi viška toksina u organizmu su glavobolja, alergija, problemi s kožom, zadah i neugodan miris tijela, rast Candide, depresija, mlitavost, slabo pamćenje, nadutost trbuha i plinovi, loša probava, debljanje ili prekomjerno mršavljenje, zatvor, prerano starenje.

Više boja na tanjuru za više zdravlja

Voće i povrće bogato je tvarima koji štite protiv raka. Dnevno se preporučuje konzumiranje pet porcija voća i povrća. Namirnice raznih boja i hranjivih tvari mogu vam pomoći smanjiti rizik i na drugi način tako što vam pomažu da održite zdravu normalnu tjelesnu težinu. Višak kilograma povećava rizik od više vrsta raka, uključujući rak debelog crijeva, jednjaka i bubrega.

Ne preskačite doručak

Folna kiselina pomaže u zaštiti protiv raka debelog crijeva, rektuma i grudi. Možete je pronaći u izobilju tijekom doručka. Cjelovite žitarice i cjeloviti proizvodi od pšenice dobar su izvor folne kiseline kao i sok od naranče, lubenice i jagode. Šparoge i jaja također su dobar izvor folne kiseline. Možete je pronaći i u pilećim jetricama, grahu, sjemenkama suncokreta i lisnatog zelenog povrća poput špinata i salata. Najbolji način da organizmu osigurate folnu kiselinu nisu tablete već dovoljna konzumacija voća, povrća i proizvoda bogatih žitaricama. Izbacivanje mesnih prerađevina kao što su salame i hrenovke može sniziti rizik od raka debelog crijeva i želuca. Meso konzervirano dimljenjem, soljenjem ili meso koje sadrži kemijske konzervanse povezuje se s povećanim rizikom od raka. Većina ovih vrsta mesa proizvodi se s kancerogenim sastojkom poznatim kao natrij – nitrit, koji se koristi da bi pakirano meso dobilo jarko crvenu boju, kako bi izgledalo svježe. Istraživanje je pokazalo da prerađeno meso povećava rizik od raka gušterače i do 67%.

Rajčicama u borbu protiv raka

Istraživanja su pokazala da rajčice smanjuju rizik od nekoliko vrsta raka, uključujući rak prostate. No isto tako pokazala su da konzervirani proizvodi od rajčice odnosno umaci od rajčice za tjesteninu povećavaju rizik od raka. Sadrže bisfenol-A (BPA), kemikaliju koja se ponaša kao estrogen i remeti hormonalnu aktivnost organizma. BPA se povezuje sa srčanim oboljenjima, oštećenjima crijeva, neplodnošću i drugim reproduktivnim problemima.
Stoga jedite svježe rajčice ili one iz staklene ambalaže. U obzir dolazi i kartonska ambalaža koja ne sadrži BPA.

 

Zeleni čaj ima antitumorski potencijal

Zeleni čaj može biti jak borac protiv raka. Laboratorijska istraživanja su pokazala da je usporavao ili spriječavao razvoj raka u stanicama debelog crijeva, jetre, grudi i prostate. Također je imao sličan učinak u tkivu pluća i kože. Neka istraživanja su pokazala da je povezan s manjim rizikom od karcinoma mjehura, želuca i gušterače.

Grožđe i rak

Grožđe sadrži resveratrol koji je jak antioksidans i ima protuupalna svojstva. U laboratorijskim istraživanjima, spriječavao je sve ono loše što bi moglo potaknuti proces raka u stanicama.

Izbjegavajte alkohol

Rak usta, grla, grkljana, jednjaka, jetre i dojki povezan je s konzumiranjem alkohola. Alkohol također može povećati rizik od raka debelog crijeva i rektuma. Prema Američkom društvu za borbu protiv raka, rizik od raka kod muškaraca povećava dnevno konzumiranje od dva alkoholna pića, a kod žena jedno. Potrebno je piti što više vode i tekućine jer voda ne samo da gasi žeđ već može zaštititi od raka mokraćnog mjehura. Voda razrjeđuje i slobodne radikale, a oni u mnogočemu kumuju nastanku malignih bolesti.

Moćno svojstvo graha

Grah također pomaže u borbi protiv raka. Sadrži moćne fitokemikalije koje mogu zaštititi stanice od oštećenja koja mogu dovesti do raka. U laboratoriju su te tvari usporile rast tumora i djelovale preventivno od tvari koje dovode do oštećenja obližnjih stanica.

Jedite brokulu, cvjetaču, kupus, kelj…

Kupusasto povrće poput brokule, cvjetače, kupusa, kelja papučara i kelja veoma je zdravo. Sastojci tog povrća mogu pomoći tijelu u borbi protiv raka crijeva, dojke, pluća i maternice.

Tamnozeleno lisnato povrće

Tamnozeleno lisnato povrće uključuje blitvu, špinat, zelenu salatu, kelj, radič i u sebi ima obilje vlakana, folne kiseline i karotenoida. Te hranjive tvari mogu pomoći u zaštiti od raka usta, grkljana, gušterače, pluća, kože i želuca.

Ne zaboravite na kurkumu

Kurkumin je glavni sastojak indijskog začina kurkume i potencijalni borac protiv raka. Laboratorijska istraživanja pokazuju da može potisnuti proliferaciju tj. bujanje i invaziju stanica raka kod vrlo široke lepeze vrsta raka.

Bitan je način na koji kuhate

Prženje, roštiljanje, pečenje i jela spremljena na vrlo visokim temperaturama uzrokuju kemikalije koje mogu povećati rizik od raka. Ostale metode kuhanja kao što su pirjanje ili parenje proizvode manje takvih kemikalija.

Jagode, maline, borovnice

Jagode i maline sadrže fitokemikaliju koja se zove elaginska kiselina. Ovaj moćan antioksidans zapravo može pomoći u borbi protiv raka na više načina odjednom, uključujući i isključivanje određenih tvari koje uzrokuju rak i usporavajući rast stanica raka.Moćni antioksidansi u borovnicama imaju veliku vrijednost kada je u pitanju zdravlje. Antioksidans se bori protiv raka oslobađanjem tijela od slobodnih radikala prije no što naprave štetu na stanicama. Jedite žitarice, zobene pahuljice pa čak i salatu s borovnicama kako bi povećali unos tih ljekovitih bobica u tijelo.

Što je sa šećerom?

Šećer ne može izravno izazvati rak, no on može istisnuti drugu hranu bogatu različitim nutrijentima koji pomažu u zaštiti od raka. Šećer povećava broj kalorija što pridonosi prekomjernoj težini i pretilosti. Prekomjerna težina stvara veći rizik od raka, a voće u tom slučaju nudi slatku zdravu alternativu bogatu vitaminima.

Ne oslanjajte se na vitaminske dodatke

Vitamini mogu pomoći u zaštiti protiv raka, no onda kada ih unosite putem hrane. Američko društvo za borbu protiv raka i Američki institut za istraživanje raka ističu da je hrana kao što su orašasti plodovi, voće i zeleno lisnato povrće znatno bolja od tih dodataka. Najbolji način zaštite je zdrava prehrana.

  Zdravlje - Sve

Nedavne objave: