Vrijesak, Čubar ( Satureja hortensis )

vrijesak

Vrijesak, Čubar ( Satureja hortensis )

Vrijesak, Čubar ( Satureja hortensis ) je po mirisu i okusu vrlo sličan papru, pa se mnogo upotrebljava u kuhinji kao vrlo dobra zamjena za papar. Često ga možemo naći u mješavinama začina pod nazivom provansalske trave (umjesto primorskog vriska). Čubar je poreklom iz istočnog Sredozemlja i Bliskog istoka. Najveći uzgajivači čubra su Francuska, Španjolska, Njemačka, Kanada i SAD. Raste na sunčanim kamenitim mjestima ili na vapnenom tlu, od brdovitih predjela primorske Hrvatske, sve do morskog pojasa.

Vrijesak, Čubar ( Satureja hortensis ) je biljka koje je poznata još od doba starog Rima, a koristila se u kuhinji i medicini. Tada se smatralo da ima afrodizijačka svojstva. Rimske su travarice smatrale da je čubar ljubavna biljka. Grci su mu također pridavali afrodizijačka svojstva.

IZGLED BILJKE

Vrijesak, Čubar ( Satureja hortensis ) je jednogodišnja biljka s jako razvijenim korijenom. Stabljika je visoka do 40 cm, većinom grmoliko razgranjena, s granama koje pri dnu odrvene. Listovi su uski, zatupljeni i po rubu cijeli. Cvjetovi su na kratkoj stapci, čaška je zvonasta, zelene ili ljubičaste boje, cvjetni vjenčić je ljubičaste, ružičaste ili bijele boje, fino pahuljast. Prašnici jedva prelaze preko vjenčića. Biljka širi oko sebe jak i ugodan miris. Vrijesak, Čubar ( Satureja hortensis) ima jak aromatičan okus, sličan majoranu i majčinoj dušici.

Zanimljivo je da Vrijesak, Čubar ( Satureja hortensis ) cvijeta dva puta u jednoj sezoni. Raste slobodno u prirodi na kamenitim i šljunčanim obroncima u istočnom Sredozemlju. U srednjoj Europi uzgaja se kao začinska biljka, no tu i tamo kao samonikla biljka raste u blizini polja, na željezničkim nasipima i na grobljima. Za uzgoj su potrebna rahla tla i bogata hranjivim sastojcima. Biljci je jako potrebna toplina, pa su sunčani položaji i prikladni za uzgoj. Vrijesak, Čubar ( Satureja hortensis ) je vrlo osjetljiv na mraz. Za sušnog vremena kulturu čubra potrebno je obilno zalijevati, ali samo vodom kojoj je temperatura jednaka temperaturi zraka.

LJEKOVITA SVOJSTVA

Vrijesak, Čubar ( Satureja hortensis ) se upotrebljava kao čitava biljka (Herba Saturejae ili Herba Cunilae sativae) ili listovi (Folia Saturejae). Kod sabiranja treba pri paziti jer biljka ima dvije berbe. Najbolja za začin i u ljekovite svrhe je biljka sabrana neposredno pred početak cvatnje, dok se druga berba može izvršiti u punoj cvatnji. Prilikom sabiranja za kućne potrebe, biljka se odreže iznad zemlje, poveže u male snopiće i suši u sjenovitom i prozračnom prostoru, najprikladniji je prozračni tavan u kojeg ne dopire čađa. Potpuno osušena biljka, osim debelih odrvenjelih dijelova stabljike, fino se izreže i sprema u staklene posude, nepropusne za zrak i svjetlost. Vrijesak, Čubar ( Satureja hortensis ) sadrži 2% eteričnog ulja, ugljikohidrate (54,6%), celulozu (15,3%), mineralne materije (8,7%), bjelančevine (7,1%) i vitamine A (865 mg/100g). Količinski prevladavajući sastojak eteričnog ulja čubra je timol (29-62,6%), a po koncentraciji su značajni i karvakol (6,6-42,7%) i p-cimen (4,5-30,0%).

Vrijesak, Čubar ( Satureja hortensis ) nije prikladan samo kao ljekovita biljka za liječenje raznih proljeva, nego se uzima i kod želučanih i crijevnih grčeva koji brzo nestaju. Vrijesak, Čubar ( Satureja hortensis ) djeluje i kod podražaja na povraćanje. Zanimljivo je da čubar igra ulogu i kod šećerne bolesti, jer se uzimanjem čaja znatno smanjuje jaki osjećaj žeđi, koji je tipičan za tu bolest. Dijabetički čaj se priprema također u obliku oparka, a pije se bez šećera.

U narodnoj medicine se čubar uspješno primjenjuje kao čaj protiv crijevnih glista, te protiv bolesti jetre i žuči. Čaj se uzima i protiv nadutosti i grčeva. Zbog fenolnih materija u eteričnom ulju za čubar je karakteristično jako antiseptičko delovanje. Utvrđeno je njegovo pozitivno antivirusno delovanje u liječenju herpes simpleksa tipa 1 i HIV 1.

  Zdravlje - Sve

Nedavne objave: