Stolisnik – herojska biljka

Stolisnik – herojska biljka

U srednjem vijeku smatran je vještičjom travom i vražjom igračkom jer se upotrebljavao u raznim čaranjima. Ovoj biljci neospornih ljekovitih svojstava u prošlosti su se pripisivala brojna magična svojstva i uz njega vezivale brojne legende. Stolisnik (lat. Achillea millefolium) čuvan je u hramovima i tretiran s posebnim poštovanjem. Korišten je kao amajlija jer se vjerovalo da donosi ljubav i sreću i štiti od negativne energije i zla. U Kini su njegove stabljike korištene za buđenje duhovne snage tijekom ritualnog proricanja dok su ga stari Druidi upotrebljavali u svojim obredima i njime prekrivali kućne pragove za zaštitu od zlih sila. Prema pričama iz davne prošlosti hajduci se nisu odvajali od njega noseći vijence oko vrata koji su im služili za ublažavanje i liječenje rana, zahvaljujući čemu je dobio naziv hajdučka trava. Vjerovalo se da svežanj stolisnika obješen na vrata ili zavezan za dječju kolijevku na ivanjsku noć osigurava godinu bez bolesti.

Latinski naziv biljke millefolium znači "tisuću listova" što se odnosi na njegove male, pernate listiće koje je veoma lako prepoznati. Achillea upućuje na grčkog heroja Ahileja koji je prema legendi grčke mitologije njime pokušao izliječiti ranu na peti dobivenu u Trojanskom ratu. Grčki liječnik Dioskorid pisao je u 1. stoljeću o njegovom ljekovitom utjecaju na rane. Drevni Grci koristili su ga prije više od 3000 godina za liječenje rana. Jeli su njegove cvjetove i listove te od njih spravljali čaj. Svježe lišće su koristili za zaustavljanje krvarenja, liječenje gastrointestinalnih problema, snižavanje temperature, smanjenje menstrualnog krvarenja i bolju cirkulaciju te grickali za ublažavanje zubobolje. U narodnoj je medicini poznat kao tonik za živce. U Njemačkoj se koristio protiv anksioznosti, melankolije i promjena raspoloženja dok je u Engleskoj bio obavezan dio vjenčanih buketa kako bi mladencima osigurao sedam godina sreće.

Kineska medicina veliča ga zbog njegova utjecaja na bubrege, slezenu, jetru i energetske kanale u tijelu. Brojne studije su dokazale njegovu učinkovitost u čišćenju rana, zaustavljanju krvarenja te kod posjekotina i ogrebotina za što se i koristio u Prvom svjetskom ratu.

Sadrži protuupalna i antiseptička ulja i silicij koji ima odlično djelovanje na oštećena tkiva. Djeluje kao antihistaminik, antiseptik, vazodilatator, diuretik, antispazmotik, analgetik, ekspektorans, stimulans i izvrstan je pročišćivač krvi.

Čarobna biljka za žene

Ova ljekovita biljka bijelih, blijedo rozih i ružičastih sitnih cvjetića, koja je od davnina poznata po brojnim ljekovitim svojstvima, ima izniman utjecaj na gotovo svaki organ. Mnoge studije su pokazale da poboljšava tonus grlića maternice i smanjuje grčeve zbog čega je poznat i kao tonik za maternicu. Tradicionalno se upotrebljavao za vrijeme porođaja i smanjenje grčeva maternice. Upravo zbog toga smatra se iznimno ljekovitim za žene jer regulira menstrualni ciklus, smanjuje simptome PMS-a i menopauze, može pomoći kod upale jajnika i mokraćnog mjehura.

Gorke tvari koje sadrži pobuđuju izlučivanje sline, želučanog soka i žuči, a zbog kalija dolazi do pojačanog izlučivanja mokraće. Zahvaljujući flavonoidima poboljšava probavu i pomaže kod grčeva, bolova, slabog apetita, gastritisa, kolitisa odnosno upale debelog crijeva i nadutosti.

Povoljno djeluje na rad jetre i žučnog mjehura, ima dobro djelovanje na bubrege jer potiče izlučivanje mokraće. Čisti krv, smanjuje krvni tlak i pomaže kod krvarenja, primjerice iz nosa ili kod hemeroida. Djeluje antibakterijski pa se koristi i kod kašlja, bronhitisa, prehlade i gripe. Smanjuje simptome alergije kao što su suzne oči i začepljen nos koji su uzrokovani prašinom i peludi. Djeluje i protuupalno zbog čega se koristi kod artitisa i ostalih reumatskih tegoba.

Pospješuje znojenje u slučajevima gripe, groznice i prehlade. Koristan je i kod svih kožnih problema poput rana, čireva, dermatitisa, ispucane suhe kože, psorijaze, ekcema, crvenila i akni. Preporučuje se i kod šećerne bolesti, reume, gihta, živčane napetosti, migrene i nesanice.

Tradicionalno se koristio za:

-     rane na koži i krvarenja

-     smanjenje upala, posebno što se tiče probavnog trakta

-     sedativ za ublažavanje anksioznosti i nesanice

Danas se koristi kod:

- Gubitka apetita
- Loše probave, probavnih tegoba, nadutosti, žgaravice
- Kao diuretik, za povećanje protoka urina
- Amenoreje odnosno nepravilnog menstrualnog ciklusa
- Menstrualnih grčeva
- Grčeva u mišićima, kod artitisa
- Upala
- U borbi protiv infekcija
- Kod povišene temperatura jer pospješuje znojenje
- Smanjenje krvarenja
- Zarastanje rana

Sprečava razvoj bakterija

Cvjeta od lipnja do rujna na sunčanom i toplom staništu, te se često može naći na livadama i uz rubove cesta. Raste kao jednostavna, uspravna i dlakava stabljika. Ljekoviti su mu cvjetovi, listovi i stabljike, a biljka se skuplja dok je u cvatu.

Dostupan je u obliku sušenog ili svježeg bilja, u kapsulama ili tabletama, te kao tinktura i balzam. Znanstvena istraživanja su potvrdila djelovanje tinkture na bakterije Staphylococcus aureus, Bacillus subtillus, Mycobacterium smegmatis, Escherichia coli, Shigella sonnei i Shigella flexnii.

Ekstrakt iz lista usporava razvoj patogenih klica jer tanin i etarsko ulje sprečavaju zagnojavanje rana i doprinose bržem zarastanju uz ublažavanje bolova. Listovi imaju gorak okus, koriste se u miješanim salatama i najbolje ih je koristiti kada su mladi. Lišće se također može koristiti kao konzervans ili aroma za pivo. Od cvjetova i listova mogu se izrađivati čaj i eterična ulja koja se u aromaterapiji koriste kod artitisa i reumatskih tegoba, neuralgija, upala i infekcija.

Zahvaljujući eteričnom ulju djeluje dezinfekcijski i sprečava razvoj bakterija. Glikoproteini imaju protuupalno djelovanje, a glikozidi djeluju spazmoliticki odnosno smiruju grčeve.

Izuzetno je bogat taninima, organskim kiselinama, vitaminom K i C, smolom, mineralima kalijem i natrijem. Novija su istraživanja pokazala da je u njegovu klorofilu sadržan sastavni dio nalik vitaminu A i C zbog čega se njegovo konzumiranje preporučuje za jačanje organizma i povećanje otpornosti prema raznim bolestima.

Galerija slika: