Simptomi nepravilnog rada štitnjače

images

Štitnjača, mala žlijezda leptirastog oblika smještena na vratu ispod Adamove jabučice, može imati dramatičan utjecaj na brojne tjelesne funkcije. Bolesti štitnjače variraju od bezopasnog povećanja žlijezde do raka. Najčešći poremećaj je prevelika ili nedostatna proizvodnja hormona. Proizvodi li ih previše, doći će do hipertireoze, a ima li ih premalo, izazvat će hipotireozu.

Hipertireoza izaziva osjećaj anksioznosti i napetosti, emocionalne nestabilnosti, nestrpljenja i nervoze te slabiju koncentraciju. Osjetljivost na sluh, povremena depresija i tuga te problemi sa spavanjem i apetitom također su simptomi zbog kojih će oboljeli brzo gubiti na težini.

Za razliku od “ubrzanog” stanja hipertireoze, neaktivna štitnjača usporava organizam. Hipotireozu karakterizira snažan umor, gubitak interesa i inicijative, manjak životne energije i slabo pamćenje.

Ako ste žena iznad 35 godina, vaši izgledi za poremećaj rada štitnjače, prema nekim procjenama, veći su od 30 posto. Prema procjeni Američkog udruženja kliničkih endokrinologa, najmanje 30 milijuna Amerikanaca ima poremećaj štitnjače, dok kod polovine oboljelih stanje nije dijagnosticirano. Žene su, za razliku od muškaraca, čak deset puta sklonije problemima sa štitnjačom.

Štinjača proizvodi hormone koji, između ostalog, reguliraju tjelesnu temperaturu, metabolizam i rad srca.

Što uzrokuje probleme sa štitnjačom? To mogu biti genetika, autoimuni napad, trudnoća, stres, nedostatak hranjivih tvari, toksini u okolišu, ali stručnjaci ipak nisu u potpunosti sigurni.

Simptomi koju upućuju da biste trebali provjeriti rad štitnjače:

1) Iscrpljeni ste

Umor i nedostatak energije povezani su s puno toga, ali i hipotireozom, poremećajem koji je rezultat stvaranja premalo hormona štitnjače. Ako ste ujutro i tijekom cijelog dana stalno umorni, unatoč tome što ste dovoljno spavali, možda se uzrok krije u neaktivnoj štitnjači. Umor je glavni simptom neaktivne štitnjače.

 

2) Osjećate se potišteno

Osjećaj neobične potištenosti ili tuge također može biti simptom hipotireoze. Zašto? Smatra se da proizvodnja premalo hormona štitnjače može imati utjecaj na razinu ‘hormona sreće’, serotonina u mozgu. Uz neaktivnu štitnjaču i ne čudi da se osjećate bezvoljno.

3) Nervoza i uznemirenost

Anksioznost i osjećaj uznemirenosti može biti povezan s hipertireozom, kada štitnjača proizvodi previše hormona. Preplavljen hormonima, vaš metabolizam i cijelo tijelo može biti u petoj brzini. Ako se ne možete opustiti, vaša štitnjača može biti u ‘hiper’ modu.

 

4) Apetit i okus hrane su se promijenili

Povećan apetit može biti znak hipertireoze, kada previše hormona štitnjače može izazvati neprestani osjećaj gladi. Usporena štitnjača se s druge strane može poigrati s okusima i mirisima hrane.

5) Zbunjeni ste

Zbunjenost naravno može biti uzrokovana neispavanošću ili starenjem, no kognitivne funkcije mogu biti na udaru upravo zbog lošeg rada štitnjače. Previše hormona štitnjače (hipertireoza) može uzrokovati poteškoće u koncentraciji dok premalo (hipotireoza) može uzrokovati zaborav i ‘rupe’ u sjećanju. Mnoge žene to pripisuju menopauzi, no zbunjenost može biti stvaran pokazatelj problema sa štitnjačom.

6) Gubitak interesa za seks

Malo ili nimalo želje za seksom može biti posljedica poremećaja štitnjače. Premalo hormona štitnjače može utjecati na nizak libido, ali kumulativni utjecaj ostalih simtpoma hipotireoze - debljanje, niska energije i bol u tijelu - također mogu imati veliku ulogu.

7) Lepršavi ste i uzbuđeni

Taj lepršavi osjećaj koji imate možda je lupanje srca. Možete osjećati da vam srce preskače ili kuca prejako ili prebrzo. To osjećate u prsima ili kada dodirnete pulsne točke u grlu ili vratu. Lupanje srca može biti znak hipertireoze.

8) Suha koža

Kože koja je suha i svrbi može biti simptom hipotireoze. Promjena u strukturi i izgledu kože povezana je s usporenim metabolizmom (uzrokovanog premalom proizvodnjom hormona štitnjače), što može smanjiti znojenje. Koža bez dovoljno vlage brzo može postati suha. Isto tako, nokti mogu postati krhki i neravni.

9) Rad crijeva je nepredvidljiv
Osobe s hipotireozom ponekad se žale na konstipaciju ili zatvor. Poremećaj u proizvodnji hormona izaziva usporavanje probavnog procesa. To je jedan od tri najčešća simptoma hipotireoze. S druge strane, preaktivna štitnjača može uzrokovati proljev ili češću stolicu, što su simptomi hipertireoze.
 
10) Poremećen menstrualni ciklus

Duže menstruacije s jačim bolovima i grčevima mogu biti znak hipotireoze. Skraćen je i razmak između dvije mjesečnice. S hipertireozom, visoke razine hormona uzrokuju menstrualne nepravilnosti na drugačiji način. Krvarenja su kraća, a razmak između njih veći.

 

11) Bolni ekstremiteti ili mišići

Ako imate iznenadne trnce ili utrnulost ili bolove u rukama, nogama, stopalima ili šakama, to može biti znak hipotireoze. Tijekom vremena, premalo hormona štitnjače može oštetiti živce koji iz mozga i leđne moždine šalju signale kroz tijelo. Rezultat su neobjašnjivi” trnci i bolovi.

12) Imate visok krvni tlak

Povišeni krvni tlak može biti znak poremećaja štitnjače, i hipertireoze i hipotireoze. Prema nekim procjenama, osobe s hipotireozom imaju dva do tri puta veći rizik od razvoja hipertenzije. Jedna teorija je da male razine hormona štitnjače mogu usporiti rad srca, što može utjecati na snagu pumpanja i fleksibilnosti krvnih stijenki. Oba stanja mogu uzrokovati porast krvnog tlaka.

13) Poremećeno reguliranje tjelesne temperature

Osjećaj hladnoće povezan je s hipotireozom. Usporavanje sustava uzrokovano usporenim radom štitnjače znači da su stanice potrošile manje energije. Manje energije znači manje topline. S druge strane, preaktivna štitnjača tjera stanice da proizvode energiju u petoj brzini. Zato je osobama s hipertireozom ponekad previše toplo ili se pretjerano znoje. 

14) Promukli ste i imate čudan osjećaj u vratu

Promjene u glasu ili osjećaj knedle u grlu povezani su s poremećajem štitnjače. Pregledajte vrat kako bi otkrili bilo kakve znakove oteklina štitnjače. Koristeći ručno ogledalo, gledajte grlo dok gutate vodu. Gledajte postoje li bilo kakva ispupčenja ili izbočine u području štitnjače, koja je ispod grkljana. Ako vidite bilo što sumnjivo, obratite se liječniku.

15) Poremećen san

Stalno vam se spava? Problem se vjeojatno krije u hipotireozi. Lijena štitnjače može usporiti tjelesne funkcije

Ne možete spavati? Riječ je o hipertireozi. Preaktivna štitnjača može izazvati tjeskobu i brz puls, zbog čega teško spavate ili se budite usred noći.

16) Dobili ste na težini

Iako može biti uzrokovano brojnim stvarima, debljanje može biti i znak potencijalnog poremećaja štitnjače. Žene se vrlo često žale da ne jedu više nego inače, ali dobivaju na težini, kao i da vježbaju, no nikako ne mogu izgubiti kilograme. Razlog se gotovo uvijek krije u neaktivnoj štitnjači.

Nasuprot tome, nagli gubitak tjelesne težine može signalizirati hipertireozu.

 

 
17) Kosa vam je tanja ili ispada 
Suha, lomljiva kosa koja puca ili opada može biti znak hipotireoze. Premalo hormona štitnjače narušava ciklus rasta dlaka i folikule stavlja u stanje mirovanja. To ponekad može rezultirati gubitkom dlaka po cijelom tijelu, uključujući i obrve. Preaktivna štitnjače također loše utječe na dlakavost, ali samo na kosu.
 
18) Ne možete zatrudnjeti
Ako duže vrijeme bez uspjeha pokušavate imati dijete, pretjerano aktivna štitnjača može biti faktor. Poteškoće su povezane s većim rizikom kod nedijagnosticiranih problema sa štitnjačom.I hipotireoza i hipertireoza mogu ometati ovulaciju, što narušava plodnost. Poremećaji štitnjače također su povezani s komplikacijama u trudnoći.
 
19) Visok kolesterol
Visoka razina lošeg kolesterola koji nisu reagirali na prehranu, vježbanje ili lijekove povezani su s hipotireozom. Povišene razine lošeg” kolesterola mogu biti uzrokovane neaktivnom štitnjačom i razlog su za zabrinutost. Neliječena hipotireoza može dovesti do srčanih problema, uključujući prošireno srce i zatajenje srca.
 

Prehrana i prirodni način liječenja

Namirnice koje su korisne za funkciju štitnjače su mrkva, špinat, marelice, šparoge,avokado, suncokretove sjemenke, maslinovo ulje, cjelovite žitarice, banane i riblje ulje. Namirnice čiji bi unos trebalo smanjiti zbog mogućnosti ometanja apsorpcije joda su kupus, kelj, brokula, senf, lanene sjemenke, slatki krumpir, kikiriki i proizvodi od soje. Za stvaranje normalnih količina hormona potrebno je hranom unijeti oko jedan miligram joda tjedno. Najveća količina joda nalazi se u ribi, zatim mlijeku, jajima, a manje u voću i povrću. S obzirom da je glavni uzrok hipotireoze nedostatak joda u prehrani, neophodno ga je dodavati svakodnevnoj prehrani, primjerice kroz jodiranu sol ili namirnice bogate jodom, poput ribe, školjaka i morskih plodova.

No, osim joda, postoji niz nutrijenata čijim se redovitim unosom može u određenoj mjeri utjecati na rad štitnjače. Važan je svakodnevni unos vitamina C, E, B2 (riboflavin), B3 (niacin), B6 (piridoksin), cinka, selena i aminokiseline tirozina kojom obiluju riba, meso, mliječni proizvodi i mahunarke.

Namirnice koje bi kod hipotireoze trebalo uključiti u redoviti plan prehrane su:
- riba (posebice tuna i losos bogati selenom), školjke i morski plodovi
- meso
- mahunarke
- cjelovite žitarice, smeđa riža (bogata selenom)
- orašasti plodovi
- sjemenke, posebice suncokretove
- voće i povrće - marelice, avokado, banane, jagode, šljive, paprika, mrkva, šparoge, špinat
- mliječni proizvodi, posebice s dodatkom probiotskih kultura
- zeleni čaj
- kokosovo, maslinovo i riblje ulje

Kod hipertireoze se preporuča unos namirnica kao što su:
- grah
- cvjetača
- soja i sojini proizvodi
- tamnozeleno lisnato povrće
- kurkumin
- srčanik (biljka iz porodice mente)
- omega-3 masne kiseline
- vitamin C.

Izbjegavajte pića bogata kofeinom kao i pušenje i alkohol jer oni također utječu na funkciju štitnjače.

Slabi rad štitnjače izravno utječe na metabolizam, te je neophodan unos vode i to najmanje osam do 12 čaša vode na dan. Budite redovito aktivni jer je fizička aktivnost posebno važna ako patite od hipotireoze. Od tinktura preporučujemo tinkturu od imele i tinkturu od ivanjskog cvijeća. Preporučuje se upotreba čajeva od biljaka koje reguliraju količinu hormona u organizmu kao sto su kadulja, imela i vrkuta dok biljka aronija, pored mnogobrojnih ljekovitih svojstava, regulira štitnjaču.

Broj oboljelih od bolesti štitne žlijezde godinama kontinuirano raste, to je nakon dijabetesa najraširenija bolest endokrinog sustava. Procjenjuje se da u Hratskoj godišnje od karcinoma štitnjače oboli 450 ljudi, dok je prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, u svijetu dvije milijarde oboljelih od nekog poremećaja štitnjače.

images

Izvor: health.com

  Zdravlje - Sve

Nedavne objave: