Moćna Rusa skida bradavice!

Moćna Rusa skida bradavice!

Alkemičari srednjeg vijeka upotrebljavali su zlatnožute cvjetove rosopasa za izradu zlata. Zvali su ga zlatnim korijenom odnosno darom neba nadajući se da će im upravo on poslužiti kao sastavni dio za pripremu "kamena mudraca" (lapis phylosophorum). Njegov latinski naziv (lat. Chelidonium majus L.) potječe od grčke riječi ''chelidon'', što znači lastavica. Za to su zaslužni stari Grci koji su uočili da lastavice koriste njegov sok u liječenju mladih ptića koji nisu otvarali očne kapke tako što su kljunom kidali listove biljke i sokom im mazali kapke. Osim toga, ova biljka koja raste posvuda kao korov, počinje cvati upravo u travnju kada se lastavice vraćaju, a prestaje u kasno ljeto, s njihovim odlaskom. Čuveni liječnik i alkemičar Paracelzijus vidio je u njemu „krvavu“ biljku, točnije, onu koja liječi bolesti kardiovaskularnog sistema te „žutu“ biljku, odnosno onu koja može izliječiti žuticu i bolesti jetre. Legenda kaže da "tjera na plač onoga tko će umrijeti, a na smijeh onoga tko će ozdraviti". Ova biljka narančastog soka s gorkim okusom pripada obitelji makova poznatoj po stvaranju posebne skupine spojeva alkaloida. Imaju jako i često otrovno djelovanje zbog čega se korištenje rosopasa preporučuje samo za vanjsku uporabu.

Osim alkaloida sadrži i saponine, organske kiseline i to helidonsku, limunsku, jabučnu, te flavonoide i proteolitičke enzime. Istraživanja su pokazala da određeni alkaloidi koje sadrži imaju citostatičko odnosno antitumorsko djelovanje.

Svi njegovi dijelovi sadrže mliječni sok narančaste boje u kojem je ustanovljeno približno dvadesetak alkaloida kao što su kelidonin, sangvinarin, berberin, helidonin i koleritin. Učinak alkaloida veoma je snažan i upravo su oni odgovorni za njegovu ljekovitost, ali i štetnost u prevelikim količinama. Većina ih djeluje umirujuće na središnji živčani sustav, ublažava bolove i grčeve te potiče stvaranje žuči. Sušenjem se njihova količina, a samim time i mogući štetni utjecaj znatno smanjuje. Alkaloidi rosopasa slični su alkaloidima opijuma. Glavni u nizu je helidonin i djeluje sedativno, dok drugi pojačavaju peristaltiku crijeva i lučenje sluzi. U narodu je poznat pod nadimkom lastavičja trava zahvaljujući vjerovanju da pobjeđuje kugu i vraća vid, rusa te bradavičja trava zahvaljujući učinkovitosti uklanjanja bradavica, žuljeva i kurjih očiju na koži.

Nekoć je bio veoma poznat po svojim ljekovitim svojstvima, primjerice Kneipp je hvalio njegovu ljekovitu moć u liječenju raka, a poznati narodni liječnik Rademacher djelovanje na ublažavanje bolova kao i utjecaj na želudac, jetru i žuč.  U kineskoj medicini koristi se već stoljećima kao analgetik jer djeluje protuupalno dok je u istočnoj Aziji cijenjen kao lijek za peptički ulkus. Poznati francuski travar Maurice Messegue koristio ga je u kupkama te čajevima kod problema s jetrom. I slavni Plinije spominje njegovu ljekovitu moć, a u 14. stoljeću koristio se u tekućem obliku kao tonik za krv te se smatralo da popravlja vid i druga osjetila. Čest je sastojak raznih biljnih čajeva i preparata, posebno onih namijenjenih liječenju jetre, žuči, astme, bronhitisa, kašlja, želučanih i crijevnih problema te reume i gihta.

U narodnoj medicini popularno je sredstvo za liječenje kožnih problema poput bradavica, kožnih izraslina, ekcema, lišajeva i kurjih očiju te katarakte i konjuktivitisa.

Bradavice

Bradavice uzrokuju virusi iz porodice HPV-a koji prodiru kroz oštećenja kože uzrokujući promjene i izrasline na koži. Javljaju se zbog oslabljenog imuniteta zbog čega ga je potrebno ojačati, primjerice tinkturom od imele koja ima jaka imunološka svojstva. Obično se podvrgavaju postupku zaleđivanja te premazuju kolodijem, kremama na bazi triklorooctene kiseline te 40-postotnom salicilnom kiselinom, dok od prirodnih pripravaka upravo rosopas odlično djeluje na njih i to u obliku tinkture koja se preporučuje koristiti dvaput dnevno u obliku obloga, te balzama za mazanje.

Veoma se lako prenose zbog čega se preporučuje često pranje ruku, izbjegavanje dodirivanja bradavica drugih osoba te korištenje zajedničkog ručnika, odjeće i obuće.

Želučane tegobe, jetra i žuč

Koristi se kao spazmolitik (smanjuje grčeve), koleretik (pojačava protok žuči) te ima dobro spazmolitičko djelovanje zbog čega se preporučuje kod tegoba sa želucem i žuči. Najčešće se koristi za liječenje stanja povezanih s hepatitisom, kao što je žutica. Potiče detoksikaciju jetre te ima antibakterijska i antimikrobna svojstva. Iako znanstvenicima još uvijek nije jasan točan način na koji djeluje, vjeruju da je za to zaslužno poticanje proizvodnje žuči koja potiče rad probavnog sustava i detoksicira jetru.