Opasni sastojci u kozmetici

02-parabens-TS-120876507

Brojni make up te proizvodi za njegu kose i tijela sadrže otrovne potencijalno kancerogene kemikalije koje produljuju njihov vijek trajanja. Stručnjaci upozoravaju kako je je riječ o kemikalijama čija dugoročna, ali i kratkoročna upotreba može uzrokovati bolesti srca, umor, gubitak pamćenja, kožne probleme, rak te brojne neurološke bolesti, piše Prevention.

Izuzetno je važno informirati se o dugoročnim zdravstvenim učincima koje toksini mogu uzrokovati, pogotovo kod ljudi koji svakog dana koriste kozmetiku - objasnio je doktor John Salerno, osnivač Salerno centra u New Yorku.

1. Ftalati

Ftalati ulaze u krvotok i oponašaju ženski hormon estrogen remeteći hormonalnu ravnotežu. Mogu navesti tijelo da smanji ili pojača proizvodnju određenih hormona, kod muškaraca smanjuju razinu testosterona što uzrokuje probleme s plodnošću.

Ftalati pospješuju ulazak žena u menopauzu. Žene koje su u krvi imale višu koncentraciju ftalata ušle su u menopauzu 2,3 godine prije drugih. Također, ftalati se povezuju s povećanim rizikom od raka dojke, dijabetesa, pretilosti i neplodnosti.

Ovi naftni derivati koriste se u parfemima, ruževima za usne, lakovima za nokte i kosu, odnosno u kozmetičkim preparatima koji imaju navedeno “fragrance” ili “parfum”.

2. Parabeni

Koriste se kao konzervansi koji sprječavaju nastanak bakterija i gljivica u make upu. Međutim, poput ftalata oponašaju estrogen i pospješuju rast tumornih stanica tako što mijenjaju gene.

Izbjegavajte parabene poput metil parabena, etil parabena i izobutil parabena koji se apsorbiraju direktno u krvotok, a nalaze se u dezodoransima, hidratantnim kremama i preparativnoj kozmetici.

3. Formaldehid

Formaldehid se povezuje sa slučajevima iritacija kože i alergijskim reakcijama. Klasificiran je kao ljudski karcenogen po standardima Međunarodne agencije za istraživanje raka.

Opasan i kancerogen formaldehid štiti od bakterija i ima ulogu antiseptika u šamponima, regeneratorima, kremama, kremama za brijanje, gelu za kosu i mlijeku za čišćenje kože. Pojavljuje se i pod imenima kao što su imidazolidinil urea, formalin i formalit. Iritira dišne puteve, može pogodovati nastanku astme, a odgovoran je i za alergijske reakcije na koži, dermatitis, vrtoglavicu, glavobolju i probleme s očima.

TS-147983175-nail-polish-drip600x450

4. Dibutil ftalat

Povezuje se s neplodnošću kod muškaraca i malformacijama fetusa. Kancerogena kemikalija dibutil ftalat (DBP) sastavni je dio lakova za nokte i sprječava ljuštenje. Europska komisija zabranila je njegovu upotrebu 2004. godine, ali u SAD-u se još uvijek koristi. Ulazi direktno u krvotok, a stručnjaci tvrde da je još opasnija inhalacija laka iz para.

5. Sulfati

Najčešće sadrže 1,4-Dioxane koji ima kancerogena svojstva i uklanjaju prirodna ulja s kože zbog čega ona nakon pranja djeluje isušeno i zateže. Najčešće uzrokuju iritaciju kože i očiju.

Sulfati su sastavni dio šampona, tonika za čišćenje lica i gelova za tuširanje.

6. Toluen

Može uzrokovati probleme s disanjem i imunitetom, izazvati mučninu, dok ga brojne studije povezuju s nekim vrstama raka. U trudnoći se povezuju s problemima u razvoju. Toluen se dobiva destilacijom benzina ili suhom destilacijom kamenog ugljena i koristi u proizvodnji lakova i boja za kosu, zgušnjava boju i produljuje njen vijek trajanja.

7. Mineralna ulja

Ovaj naftni derivat koristi se u hidratantnim kremama, regeneratorima, parfemima, balzamima za usne i sjenilima. Učinkovito zadržavaju vlagu i mogu previše navlažiti kožu zbog čega se lice brzo isušuje ako se ne namaže kremom.

8. Propilen glikol ili polietilen glikol

Naftni derivati među kojima su propilen glikol ili polietilen glikol dio su dezodoransa, losiona poslije brijanja, gela za kosu, šampona i krema. Baš kao i mineralna ulja pomažu u boljem zadržavanju vlage u koži, ali sprječavaju razvoj novih stanica kože. Iritiraju kožu i kancerogeni su, a polietilen glikol koristi se i u izradi antifriza.

9. Butil hidroksi anisol (BHA)

BHA je endokrini disruptor koji je naveden kao mogući kancerogen u Sjedinjenim Američkim Državama i zabranjen u Europi.

Butil hidroksi anisol (BHA) ulazi direktno u krvotok i mijenja endokrini sustav, a nalazi se u maskarama, korektorima, rumenilima i sjajilima za usne.

10. 1,4-Dioxane

Međunarodna agencija za istraživanje raka opisuje ga kao mogući kancerogen. Nusprodukt sulfata 1,4-Dioxane sastavni je dio šampona i pjena za kupanje, ali najčešće nije naveden na deklaracijama. Kancerogen je i uzrokuje probleme s kožom, rak i malformacije djeteta.

10-dioxane-COMP-3410825