Majčina dušica ublažava menstrualnu bol

Majčina dušica učinkovitija je u ublažavanju menstrualne boli od ibuprofena, pokazalo je istraživanje Sveučilišta medicinskih znanosti Babol u Iranu. Znanstvenici su analizirali djelovanje majčine dušice na skupini od 84 studentice i utvrdili da brže olakšava menstrualne grčeve od farmaceutskih lijekova. Osim toga kao prednost ekstrakta biljke koji se nanosi na područje abdomena, naveli su i manjak nuspojava za razliku od mogućih nuspojava ibuprofena među kojima su krvarenje iz probavnog sustava, zatvor, nadutost, proljev, žgaravica i povraćanje.
Znanstvenici su studentice u dobi od 18 do 24 godine podijelili u tri grupe, prvoj grupi su dali ibuprofen, drugoj ulje majčine dušice koje su trebale umasirati na područje trbuha, dok je treća dobila placebo lijek za menstrualnu bol. Prije tretmana stupnjevan je intenzitet boli na ljestvici od jedan do deset, gdje je jedan označavao blagu bol, a deset tešku bol, piše Daily Mail. Intenzitet boli se bilježio sat vremena nakon uzimanja doze te nakon 24 i 48 sati. Prosječna bol grupe koja je primala majčinu dušicu prije tretmana iznosila je 6.57, a nakon prvog ciklusa 1.21 te 1.14 nakon drugog. Prosječna bol grupe koja je primala ibuprofen prije tretmana iznosila je 5.30, nakon prvog ciklusa 1.48 te 1.68 nakon drugog.
- Uspoređujući uspješnost ublažavanja boli i smanjenja simptoma nakon prvog i drugog ciklusa, pokazalo se da su u grupi s majčinom dušicom rezultati bili zadovoljavajući, umjereni u skupini ibuprofena te nedjelotvorni kod placeba – zaključili su istraživači.
Menstrualna bol čest je problem i najčešći uzrok izostanka ženske populacije iz škole i s posla, što samo u SAD-u prouzroči godišnje gubitke od 2 milijarde dolara.
Ibuprofen se često koristi kao lijek za ublažavanje boli, no tim sa Sveučilišta Babol naglašava da ponekad može izazvati neželjene učinke. Ujedno je i skuplji za proizvodnju od proizvodnje alternativnih lijekova.

Ulje majčine dušice, koje se radi iz svježih ili djelomično osušenih cvjetova i listova timijana, sadrži spoj poznat kao timol, koji pripada prirodnoj klasi tvari poznatih kao biocidi koji mogu uništiti štetne organizme. Dok nova studija majčinu dušicu navodi kao učinkovito rješenje za ublažavanje menstrualnih bolova, tradicionalno se koristi za liječenje proljeva, bolova u trbuhu, atritisa, grčeva, upale grla, kašlja, bronhitisa, nadutosti i kao diuretik. Tinktura od majčine dušice ima jaku moć dezinfekcije pa je vrlo prikladna kod prekomjerne sluzi, smiruje kašalj, jak je antiseptik za dišne i urogenitalne organe i smanjuje želučane grčeve. Može se upotrebljavati i za masažu kod reume, gihta, drhtanja (tremora) udova, opće živčane slabosti, nesanice i bolesti bubrega.