Gospinom travom protiv depresije

Gospinom travom protiv depresije

Diljem svijeta, depresija kod 3-5% stanovništva zahtijeva liječenje. Poremećaj donosi i niz simptoma kao što su jaki osjećaj tuge i krivnje, gubitak interesa ili zadovoljstva, nepravilno spavanje, gubitak energije, smanjena sposobnost koncentracije, te povećanje ili smanjenje apetita. Još ozbiljniji simptomi su ponavljajuće misli o samoubojstvu i smrti.

Gospina trava ili kantarion ima tradiciju dulju od 2400 godina primjene u narodnoj medicini u poboljšanju raspoloženja, otklanjanju živčane napetosti i nesanice. Tijekom proteklih 20 godina, ova grmolika višegodišnja biljka žutih cvjetova koja raste diljem svijeta postala je glavna alternativa za liječenje depresije, a zahvaljujući popularnosti njezina učinkovitost intenzivno se proučava od sredine 1980-ih godina. Klinička istraživanja pokazala su da poboljšava stanja poput zabrinutosti, depresije, osjećaja beskorisnosti, tuge, umiruje, te smanjuje osjećaj umora i iscrpljenosti.

Brojna istraživanja provedena u Njemačkoj 1990-ih godina utvrdila su njezinu djelotvornost što se tiče poboljšanja raspoloženja kod pojedinaca s blagom do umjerenom depresijom dok studije i meta-analize provedene od 2001. godine ukazuju na njezinu učinkovitost u liječenju svih oblika depresije. Učinkovit je biljni tretman i kod drugih bolesti, osobito nekih kožnih problema, upala i nekih oblika raka zbog dokazanog antibakterijskog i antivirusnog djelovanja.

Nedavna istraživanja pokazuju da njezin ekstrakt smanjuje oksidativni stres i spriječava neurotoksičnost, upalu i gastrointestinalne probleme.

Uporaba gospine trave, botanički poznate kao Hypericum perforatum, kao biljnog lijeka za liječenje raznih unutarnjih i vanjskih bolesti seže u doba starih Grka. Od tada je popularan tretman za liječenje anksioznosti, depresije, posjekotina i opekotina dok nedavna istraživanja ukazuju na učinkovitost ove biljke u liječenju drugih bolesti, uključujući rak.

Diljem svijeta godišnja prodaja proizvoda od gospine trave danas prelazi nekoliko milijardi dolara. Ova ljekovita biljka sadrži desetak biološki aktivnih tvari od kojih dvije, hipericin i hiperforin imaju najveću medicinsku aktivnost. Grčki liječnici Galen, Plinije i Hipokrat koristili su je kao diuretik, te kod liječenja rana i menstrualnih poremećaja. Vjerovalo se da ima mistična svojstva pa se prikupljala za zaštitu od demona i tjeranje zlih duhova.

Generički naziv Hypericum potječe od grčkog naziva za biljku, hyperikon. Doslovno prevedeno, naziv je integracija u korijenu riječi “hiper” (što znači iznad) i “Eikon” (što znači slika ili ukazanje), koji se odnosio na sposobnost biljke u obrani od zlih duhova. Rani kršćani su vjerovali da ima mistična svojstva. Njen engleski naziv St. John’s Wort odnosno trava svetog Ivana odnosi se na to što cvate oko 24. lipnja, odnosno dan sveca Ivana Krstitelja.

U srednjem vijeku se koristila kao biljni lijek, a travari šesnaestog stoljeća, uključujući Paracelsusa, Gerarda i Culpepera preporučivali su je za liječenje rana i ublažavanje boli. Njezina uporaba kao ljekovite biljke nastavila se i u Europi te između 18. i 19. stoljeća širila i na druge kontinente. U obliku tinkture i čajeva koristila se za liječenje anksioznosti, depresije, nesanice i gastritisa.

Gospina trava poznata je i u maceratu pod nazivom kantarion. Kantarion je biljno ulje crvene boje dobiveno maceriranjem odnosno namakanjem cvijeta gospine trave u djevičanskom maslinovu ulju. Ono regenerira kožu i hidratizira, smiruje kožne upalne procese, ublažava ožiljke te djeluje protuupalno. No s njim treba biti oprezan, tradicionalno se upotrebljavao za sunčanje no pogrešno jer hipericin čini kožu osjetljivom na sunce i kod osoba svijetle puti može izazvati opekline ako se nanese neposredno prije izlaganja suncu.

Kantarionovo ulje pomaže kod: rana, opekotina prvog stupnja, vaginalnih infekcija (gljivica i virusnih infekcija, uključujući HPV, herpes, pa čak i HIV), hemeroida, proširenih vena, čireva, ožiljaka, strija i akni, reume i gihta, te upale mišića i živaca.

AKTIVNI SASTOJCI

Gospina trava sadrži više od 10 biološki aktivnih tvari, uključujuči naftodiantrone (hipericin, pseudohipericin), floroglucinole (hiperforin, adhiperforin), ksantone, esencijalne masne kiseline, flavonoide, procijanidine, tanine i aminokiseline. S psihofarmakološkog stajališta, glavni su sastojci ekstrakta hiperike hipericin i pseudohipericin. U biljci su prisutne i druge tvari kao što su biapigenin, rutin, quercitrin i hiperforin koje imaju korisna imunološka svojstva.

Flavonidi imaju značajnu antioksidativnu aktivnost jer djeluju kao snažan inhibitor radikala superoksida.

Njen glavni sastojak hipericin djeluje slično inhibitoru monoaminooksidaze u kemijskim gotovim lijekovima, ali bez ikakvih nuspojava i narkotičkog opojnog učinka na središnji živčani sustav. Neka istraživanja pokazuju da je čak snažniji antidepresiv od nekih farmaceutskih lijekova. U prošlosti je smatrano da je on najznačajnija aktivna komponenta kantariona, ali danas se zna da su i brojni drugi sastojci odgovorni za njegovo djelovanje. Gospina trava sprečava razgradnju neurotransmitera serotonina, dopamina, norepinefrina, koji su odgovorni za dobro raspoloženje te na taj način smanjuje simptome depresije. Na isti način djeluju i antidepresivni lijekovi SSRI (selektivni inhibitori preuzimanja serotonina), MAO-inhibitori.

Hipericin poboljšava raspoloženje otklanjajući potištenost, osjećaj tuge, melankoliju i tjeskobu, nervozu, razdražljivost, bezvoljnost, te nesanicu, umor i poremećaj teka.

Hipericin pod utjecajem sunčevih zraka može na koži, a posebno na sluznicama, izazvati preosjetljivost-fotosenzibilnost, pa se ne preporučuje upotreba te biljke prije izlaganja suncu.

ZDRAVSTVENI UČINCI:

Gospina trava i depresija

Gospina trava može pomoći u sezonskom afektivnom poremećaju odnosno obliku depresije koji se kod nekih ljudi pojavljuje tijekom zimskih mjeseci zbog odsutnosti sunčeva svijetla. Također se predlaže i kao alternativna terapija osobama sa socijalnim fobijama i opsesivno kompulzivnim poremećajem. Potvrđena je i njezina djelotvornost i u liječenju psihičkih i vegetativnih smetnji u menopauzi te ima povoljan učinak i na premenstrualni sindrom.

No gospinu travu ne bi smjele koristiti osobe s bipolarnim poremećajem kao i trudnice.

Antikancerogena svojstva

Preparati gospine trave u nekim predkliničkim i kliničkim ispitivanjima pokazali su snažno protuupalno, antiviralno i antibakterijsko djelovanje pa čak i antikancerogeno djelovanje. 

Antibakterijska i antivirusna svojstva

Njezina korisnost u smanjenju upala je dobro poznata i čini se da se odnosi na njezinu sposobnost da služi kao antibakterijski agens. Novija istraživanja također pokazuju da je korisna u borbi protiv virusa.

Istraživanja pokazuju da hiperforin inhibira rast pojedinih vrsta mikroorganizama. Ekstrakti gospine trave već dugo se smatraju učinkovitim protiv različitih virusa.

Istraživanja su pokazala da ima pozitivan učinak  u liječenju HIV-a i hepatitisa C dok se vaginalete kantariona primjenjuju za dezinfekciju jer imaju široko antibakterijsko djelovanje.

Tinktura-od-gospine-trave-458x458