Shea maslac - zlato žena

Shea_Maslac

 

Karite ili shea maslac čudotvoran je prirodan sastojak za njegu kože u kozmetičkom svijetu prepunom sintetičkih dodataka. Nastaje od orašastih plodova koji se od lipnja do rujna beru s karite ili shea drva koja rastu u afričkoj divljini. Jestiv je, u Africi se već dugo koristi za pripremu namirnica, a također je i sastojak brojnih slastica, posebice čokolade. Upotrebljavao se i za zaštitu kože od sunca jer sadrži prirodni zaštitni faktor zahvaljujući cimetnoj kiselini, za bolove u želucu, glavobolje, kod žutice i zaštitu kože novorođenčadi. Posebno se istaknuo u njezi kože zahvaljujući svojim jedinstvenim sastojcima, vitaminima E, A i D te uravnoteženom omjeru zasićenih i nezasićenih masnih kiselina, oleinskoj, palmitinskoj i stearinskoj kiselini. Na prvom mjestu su nesapunske masti i to u vrlo velikoj količini. Te molekule imaju sposobnost obnavljanja hidro-masnog filma, a da pri tom nisu okluzivne (ne začepljuju).
Shea maslac često se naziva ‘afričko zlato‘ ili ‘zlato žena”, u Africi je samo ženama dopušteno da dodiruju shea drvo, beru plodove i prerađuju ih što stotinama tisuća žena omogućuje samostalne prihode. Neutralizira štetne učinke slobodnih radikala, reducira bore i staračke pjege te stimulira produkciju kolagena. Najučinkovitiji i najkvalitetniji je neprerađeni i nerafinirani shea maslac koji se dobiva ručno. Rafiniranjem gubi svoj karakterističan miris, vitamine i minerale, a time i većinu ljekovitih svojstava.
Na tržištu se mogu pronaći dvije vrste shea maslaca:
1. Rafinirani shea maslac je najčešće sniježnobijele boje, kremaste teksture i bez mirisa. Iako je rafiniran zadržava većinu hranjivih svojstava, kemijska otapala poput heksana koja se koriste pri rafiniranju uništavaju vitamine i minerale kojima nerafinirani shea maslac obiluje.
2. Nerafinirani, stopostotni ili organski shea maslac je blijedožute, bež ili sivkaste boje te ima karakterističan orašasti miris.
Shea maslac danas se može naći u sapunima, losionima, hidratantnim kremama, balzamima za usne, sjajilima, regeneratorima, maskama za kosu pa čak i u nekim tekućim puderima.
12 načina na koje ga možete koristiti:
1. Spas za suhu kožu
Prikladan je za hidrataciju svih tipova kože, posebice vrlo suhe i osjetljive jer dubinski hrani kožu, zadržava vlagu, brzo se upija i ne ostavlja masni trag. Osim toga, savršen je za njegu kože atopičara (neurodermatitis), pogotovo kod male djece. Djeluje antibakterijski i protuupalno i ne potiče nikakve alergijske reakcije, te se može koristiti za njegu raznih kožnih oboljenja poput ekcema, akni, osipa ili psorijaze. Zbog svojih regenerativnih svojstava pogodan je za zacijeljivanje manjih ožiljaka, rana i opekotina i isušenih usnica.
2. Njeguje kosu
Shea maslac koristi se u mnogim proizvodima za njegu kose zbog svojih brojnih blagodati, ublažava prhut, smanjuje kovrčavost, blagotvorno djeluje na vlasište. Ako su vam vrhovi kose suhi, nanesite ga na vrhove i zaštitite ih od dodatnih oštećenja. Kao pakung za kosu uz mješavinu kokosovog, arganovog ili makadamijinog ulja spas je za suhu i oštećenu kosu.
3. Borac protiv bora
American Shea Butter Institute navodi da smanjuje pojavu bora nakon četiri do šest tjedana korištenja. Karite maslac prikladan je za hidrataciju svih tipova kože jer zadržava vlagu. Naročito je učinkovit kod regeneracije stanica starije i naborane kože.
4. Njeguje usnice
Shea maslac štiti, umiruje usnice i čini ih mekanima.
5. Smiruje upaljenu kožu
Sadrži nekoliko anti-upalnih sastojaka, uključujući derivate cimetne kiseline. Znanstvenici su zaključili da shea masti predstavljaju značajan izvor antiupalnih i antitumorskih spojeva.
6. Prevencija strija
Trudnice ga koriste u trudnoći za preventivnu zaštitu od strija.
7. Pomaže kod ekcema i akni
I kod ekcema i akni potrebni su posebno osjetljivi tretmani kako ne bi pogoršali probleme, a u oba slučaja prirodni proizvod je povoljniji od onih sa sintetičkim sastojcima i mirisom. Zbog protuupalnog djelovanja shea maslac pomaže kod raznih kožnih oboljenja kao što su akne, seboreja, psorijaza, ekcemi te atopijski dermatitis.
8. Za ispucane pete i grubu kožicu
Pomaže i kod bolnih ispucanih peta i suhe kožice. Duboko prodire u kožu i regenerira je pa se koristi pri liječenju porezotina, ogrebotina, opeklina te ožiljaka. Umiruje i obnavlja suha ispucana stopala.
9. Daje koži antioksidativni poticaj
Shea maslac je bogat vitaminima A i E i drugim značajnim antioksidantima koji mogu zaštititi od oštećenja kože. Postoje dokazi koji pokazuju da cimetna kiselina u shea maslacu pomaže u spriječavanju oštećenja od ultraljubičastog zračenja. Shea maslac se ističe po tome što je jedan od rijetkih prirodnih tvari koja štiti od UV zračenja i to zahvaljujući cimetnoj kiselini koja mu i daje karakterističan miris. Samo nerafinirani shea maslac ima UV filtre. Kao zaštita od sunca nanosi se na cijelo tijelo prije sunčanja, ali i na kosu, pa štiti i od isušivanja od sunca i soli.
10. Pomaže kod uboda insekata
Zbog svojih protuupalnih svojstava pomaže kod uboda insekata.
11. Sredstvo za brijanje
Možete ga koristiti kao kremu za brijanje, a njime se možete i namazati nakon brijanja kako bi smanjili iritaciju kože.
12. Ublažava sinusitis
Shea maslac se koristi za ublažavanje sinusitisa i začepljenja nosa. Studija objavljena u časopisu British Journal of Clinical Pharmacology otkrila je da je shea maslac učinkovitiji u liječenju nosne kongestije (edematozno zadebljanje nosne sluznice) od kapi za nos.

  Zdravlje - Sve

Nedavne objave: